'Mijn' naam...

Gepubliceerd op 10 augustus 2021 om 15:57

Ik zag deze tekst in het Engels voorbij komen deze week en ik schrok. Want het voelde alsof de een van de vele, bange gevoelens en gedachten die ik verborgen hou, ineens tevoorschijn werd getrokken.

 

Al voor wij wisten dat zwanger worden niet makkelijk zou zijn, hadden wij een naam voor ons kindje als het een meisje zou zijn. Door de jaren heen kwam er ook een jongensnaam bij. Ik heb zelfs stiekem ergens een lijstje met namen die ik in gedachten gebruik als ik denk aan onze toekomstige kinderen.

 

Ergens schaam ik mij het om te zeggen maar het idee dat iemand een van de 2 namen kiest die bovenaan ons lijstje staan, geeft mij verdriet en bijna paniek. Deze namen zijn de afgelopen jaren zoveel voor mij gaan betekenen. Ik krabbel ze stiekem in een hoekje van mijn notitieblokje om te zien hoe het op papier staat. In gesprekken noemen we de namen als we fantaseren over de toekomst. Ik ken hun betekenissen en ontwerp in gedachten een geboortekaartje. Deze namen zijn zo waardevol, zo bekend geworden dat ze voelen alsof ze ‘van mij zijn’.

 

Afgelopen jaar waren er vrouwen heel dichtbij mij zwanger en, nogmaals, ik schaam mij eigenlijk voor de angst die ik heb gevoeld in de maanden dat hun bevalling dichterbij kwam. Het overweldigende gevoel dat zij ‘mijn’ naam zouden kiezen en ik hem dus niet meer kon gebruiken, zorgde voor tranen, stress en angst. En ja, ik weet het, je kan namen gewoon twee keer gebruiken, dat roept mijn man ook áltijd, maar toch. Ik weet het, het klinkt waarschijnlijk absoluut gestoord voor jullie en ontzettend irrationeel, I know! Ik had ook nooit beseft dat dit een zorg zou zijn in mijn hoofd. Maar hij is er.

 

Ik weet dat niet iedereen het zal begrijpen. Een naam is van niemand, je kan hem gewoon gebruiken. Wat doe je moeilijk, het is maar een naam. Kies desnoods een nieuwe. Maar ik heb al zoveel dingen moeten opgeven, zoveel verloren en zoveel gevochten.. Ik wilde dat ik dit kon vasthouden als één dingetje maar wat van mij was, waarin niemand voor mij zou zijn, waarmee ik niet nummertje zoveel ben. Mijn naam staat voor mijn kindje, ze voelt als van mij.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.